Det är  visserligen med vissa ambivalens jag tänker ”äntligen” över Elle Norges augustiframsida där en helnaken Tara Lynn  pryder omslaget. Naket, igen…hm… Men det är ändå något väldigt befriande med att se en mer normal kropp fronta en modetidning istället för de sedvanliga trådsmala.

Tara Lynn är modellen som inte bara gjort sig känd för att vara stolt över sin kurvor utan också fått andra att acceptera sina kroppar. Det var inte förens i gymnasiet som hon själv accepterade att hon hade en storlek större, men när hon väl hade gjort det så klev hon in på en modellagentur och där gav de henne chansen. Hon tog den och nu pryder hon omslag på magasin världen runt.

Hon gör ett viktigt jobb, där i rottingstolen. Jag kom i kontakt med anorexia/bulemi första gången i gymnasiet där en nära vän var fast i att varje dag räkna kalorier och steg i löpspåret. Att stå bredvid och inte kunna göra någonting är stundtals outhärdligt. Samma känsla som infinner sig när jag varje år  träffar tjejer (till 99%) som fortfarande sliter med synen på sin egen kropp. Där nästan allt i livet handlar om en laddad relation till mat och träning.

Kan det då hjälpa någon med att acceptera sin kropp som den är tack vare att Tara Lynn slänger kläderna så, tja varför inte. Så här ser vi ut – deal with it.

 

Hur tänkte ni nu…

När börsen i Shanghai föll som brantast i veckan och orsakade oro över hela världen hade det kinesiska kommunistpartiets tidning Folkets Dagblad en helt annan nyhet på ettan. I stället lades vikt vid den ekonomiska utvecklingen i Tibet och på den kommande militärparaden den 3 september, 70 år efter slutet av Andra världskriget. I hela tidningens version på papper på 24 sidor i tisdags nämndes över huvud taget inte börsraset.

 

Titt tips:

Den enda sanna vägen på SVT.

AnnanyVem vill vara med i en sekt? Hur är det att leva som troende i ett strängt religiöst samfund? Och vad händer om man vill lämna gemenskapen? Programledaren Anna Lindman tar kontakt med samfund som Jehovas vittnen, Scientologerna och Plymouthbröderna med målet att förstå, men även att få svar på obekväma frågor. I första programmet träffar vi bland annat Veronica, som i en liten, nyandlig grupp hamnade i en slavliknande tillvaro under en despotisk ledare.

Foto: Janne Danielsson/SVT

 

Magasin: Variety

famechangers-coverVarje gång Felix Kjellberg sjunker ner in i sin läder snurrstol och sätter på sig hörlurarna för att spela tv-spel, har han sällskap av vänner. Tiotals miljoner av dem. Så inleder Variety sitt nummer om #Famechangers där Sveriges internetstjärnan PewDiePie pryder omslaget.

”YouTube bryter barriären mellan publiken och skaparen”  förklarar Kjellberg som den stora anledningen till att han är så populär. ”De känner ett samband till den som de tittar på. Det är nästan som om du umgås. ”

Värt att minnas är att det ligger mycket hårt arbete bakom kanalen. Kjellberg började som så många andra med att lägga upp två klipp om dagen, sommar som vinter och gav sig inte tills publiken hittade honom.

 

 

Sagt:

Jonas Åkerlund”Jag är fortfarande en introvert dyslektiker som samlar ihop material och klipper ihop.” Sagt av  Jonas Åkerlund som intervjuades av Annie Wegelius När TV-branschen möttes för seminarium på Rival i fredags. Han berättade också att han bara senaste veckan hunnit med att besöka fyra länder, eller var det fem, och håller ungefär 200 personer sysselsatta runt om i världen. En skulle kanske kunna tro att framgången stigit honom åt huvudet när han är på telefonavstånd från stjärnor som Madonna eller Beyonce. Men nej, det var en ödmjuk kille framme på podiet som framför allt har Ray of Light att tacka för mycket sa han, och visst ”det går bra att ringa” för samarbeten så länge man har extremt kort framförhållning. Han vet nämligen aldrig riktigt var han är i världen.  

 

 Sämst: 

Den har vaktats som kronjuvelerna, den nya Millenniumboken – ”Det som inte dödar oss”  skriven av David Lagercrantz.  Bokförlaget Norstedts krävde nämligen att medierna skrev på omfattande sekretessavtal inför lanseringen vilket lett till att villkoren har kritiserats både i Sverige och internationellt.Ett tilltag som kritiserats av bland annat danska Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen.

”När en sådan världsomspännande boklansering ska äga rum, sker det med en militär precision och med ett hemlighetsmakeri som inte står underrättelsetjänster långt efter, och Norstedts tar priset för det mest hysteriska förlagsbeteende jag någonsin har upplevt”, skriver han i den egna tidningen.

Han är inte ensam om den åsikten.

 

Johanna15

Johanna Litsgård Lebourne

Skriver varje vecka om media i Renew Magazine.

Instagram: johanna_lebourne