Tårgas och demonstrationer – reportageresa till Aten

Vi har varit på plats i två dagar och kan konstatera att bakom fasaden av ruiner från antiken och espressodrickande Atenbor så kokar det av missnöje. Idag blev det extra påtagligt när atenarna stängde ner all verksamhet för att ge sig ut och strejka. Det som började med en stor men ganska lugn tillställning slutade med tårgas och molotovcocktails.

Fackförbunden bakom protesterar mot regeringens planerade pensionsreformer, som krävs för att nya nödlån ska betalas ut till krislandet. Allt var stängt. Inrikesflyg, färjor, tåg, tunnelbana och på Syntagmatorget utanför parlamentet samlades 1000-tals demonstranter.

Att vara på plats i en kokande massa av missnöje är speciellt, man vet inte riktigt när det vänder. Det som först verkade vara en ganska lugn städad tillställning, vände plötsligt till att bli betydligt mer rörig och farlig. Några av oss fick känna på tårgasens stickande i luftrör och ögon och i papperskorgarna brann det.

Grekland har just nu den ekonomi som sjunker snabbast i världen – i världen! Det skapar reaktioner på gatorna. Idag kom dom nära.

Aftonbladet: Attackerade polisen med brandbomber

 

bild1

 

bild3

bild4

bild5

 

 bild-11

Johanna Litsgård Lebourne

Instagram: johanna_lebourne

About the Author: